Hieronder volgen een aantal tips met betrekking tot boeken over rouw en verlies voor kinderen en jongeren:

 Hoe ik per ongeluk een boek schreef.
Haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei. Haar moeder kan ze ook niks vragen; zij overleed toen Katinka 3 jaar was. Nu, tien jaar later wordt het gemis zo voelbaar dat ze er iets mee ‘moet’ en op onderzoek uit gaat. Dit resulteert per ongeluk in een boek. De openingszin spreekt….. ‘Best lastig als je moeder dood is’… Een zoektocht naar wortels en identiteit, naar warmte en verbondenheid.

  • Voor kinderen van 10-12 jaar
  • 2014
  • schrijfster: Annet Huizing

Achtste groepers huilen niet
Mag je huilen? Welke gevoelens komen te voorschijn als een klasgenootje kanker krijgt en gaat overlijden? Wat gebeurt er in de klas? Een prachtig boek over Akke, die aan kanker overlijdt, en haar klasgenoten.

  • 1999, 175 pagina’s
  • Auteur: Jacques Vriens

Mijn troostende ik
‘kwetsbaarheid en kracht van rouwende jongeren’
Rouw bij jongeren is een nauwelijks aangeroerd thema in de vakliteratuur. In dit vernieuwende boek gaat Riet Fiddelaers-Jaspers op een praktische en concrete manier met het thema aan de slag. Het gaat over jongeren tussen de 12 en de 20 jaar die een groot verlies hebben geleden.

Centraal staat de vraag wat rouw voor jongeren betekent. Ze zijn geraakt in hun kwetsbaarheid, maar tegelijkertijd flexibel en krachtig. Met de juiste steun van mensen in hun omgeving slagen de meeste jongeren er in om gezonde volwassenen te worden. Het boek is een praktische handreiking voor ouders, docenten en hulpverleners.

  • 2004, 320 pagina’s
  • Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers

Als je meer wilt weten over rouw en verlies door de ogen van kinderen en jongeren, ben je van harte welkom bij onze Masterclasseses over dit thema. In ons overzicht vind je alle thema’s en data, zodat je kunt kiezen of er een onderwerp bij zit dat je interesse heeft.