“Het leven mijn kind kent vele drempels die je over moet. Meestal word je ervoor gewaarschuwd. Maar ieder mens struikelt eens in zijn leven over een onzichtbare drempel. Daarna, mijn zoon, sta je op en loop je verder en zie je tussen de donkerste wolken toch een stukje hemelsblauw en bloemen die bloeien in hun volle schoonheid.”

Heel veel liefs, mama.

Lieve, steunende en inspirerende woorden die de moeder van Joseph aan hem schreef tijdens zijn gevangenschap. Voor wie het boek 400 brieven van mijn moeder nog niet gelezen heeft: een krachtige moeder die haar kind wiegt met haar woorden …

In het boek heeft Joseph zijn verhaal vastgelegd, zoals hij dit ervaren heeft: het is zijn verhaal over zijn onterechte gevangenschap in Marokko ten gevolge van een ‘dwaling’ van het rechtssysteem. Als je de exacte toedracht hiervan nog niet kent kun je dit op talloze media, review- en internetsites nalezen.

400 brieven van mijn moederIk lees het boek als een dank aan en respectvolle buiging voor zijn moeder, als een beschrijving van een krachtige relatie tussen moeder en zoon waarin afstand en omstandigheden geen drempel zijn, als een betuiging van wederzijdse onvoorwaardelijke liefde, als een beschrijving van een relatie die je elk kind en elke ouder toewenst en als een persoonlijk verhaal van een jonge, ogenschijnlijk volwassene die in een situatie belandt waar overlevingsdrang maximaal aangespoord wordt.

Ik had het voorrecht om het verhaal van Joseph te horen in december 2012. Zijn boek had ik al geruime tijd daarvoor ‘verorberd’ en ik was zeer benieuwd naar de live-versie. In een klein zaaltje ergens in Limburg mocht ik luisteren en kijken vanaf de eerste rij.

Vanaf het moment van binnenkomst werd ik gebiologeerd door zijn verschijning: jong, mooi, stralend, druk bewegend, krachtig, snelle prater, vol humor, bescheiden en vooral heel gewoon en innemend, soms een beetje knullig zelfs. Hij straalt een mate van ongeschonden naïviteit uit waarvan je je kunt voorstellen dat, ondanks dat dit ook zijn kracht is, dit zijn valkuil is geweest ten tijde van zijn debacle in Marokko.

Joseph ‘neemt je mee’ in zijn bevlogen lezing waarin hij niet keurig de verhaallijn van het boek weergeeft, nauwelijks over zijn idee m.b.t. persoonlijk leiderschap spreekt, ondanks het feit dat de buitenwereld, ook wij, dit als dusdanig presenteert. Joseph vertelt gewoon zijn verhaal, vanuit zijn tenen, zonder wrok, zonder rancune, vol moed en de wil om het goede in mensen te blijven zien.

Hij is de verwezenlijking van persoonlijk leiderschap en precies dat, heb ik zelf ervaren als vele malen krachtiger dan alleen de woorden van welke ‘leiderschapsgoeroe’ dan ook. Het zijn niet slechts woorden die je duidelijk maken HOE je persoonlijk leiderschap moet of zou kunnen ontwikkelen, Joseph laat horen wat een persoon er zelf voor moet DOEN om het uiteindelijk te realiseren en het niet bij mooie woorden te laten.

Het is niet toevallig dat, voor zover mij bekend, er geen toehoorder van Joseph bestaat, die niet geroerd  wordt en niet geïnspireerd raakt door zijn persoonlijkheid, heel eenvoudig omdat hij je ziel raakt. En ja, de gesproken boodschap van zijn verhaal is o.a., zo eenieder wil, het omzetten van frustraties in positieve kracht, het bepalen van doelen en het doen met wat wèl beschikbaar is. Echter dat is niet de reden waarom iedereen stil is wanneer Joseph spreekt.

Inmiddels heeft Joseph een tweede boek uitgebracht, evenzo boeiend en gebaseerd op drie belangrijke pijlers in zijn leven: Gezondheid, Liefde en Vrijheid.

Gezonheid liefde vrijheidHet mag duidelijk zijn waarom wij blij zijn met en trots zijn op een openbare lezing van Joseph bij Familie Focus. Wij gunnen alle families een inspirerend en waardevol familie-uitje, alle professionals een ongewone lezing, die hen nog lang zal heugen en zal blijven inspireren, alle studenten en jong-volwassenen een voorbeeld in ontwikkeling en alle pubers een held.

“Besef iedere keer wanneer je een warme bries om je heen voelt, dat ik het ben die naast je staat.”

Na de lezing zal Joseph tijd maken om boeken te signeren, tevens zijn deze verkrijgbaar op de avond. We hopen je op 28 januari in Maastricht te zien!