Tja, wat ga ik hierover schrijven? Laat ik beginnen te vertellen dat het een zeer bijzondere ervaring was om mee te maken. De vraag die ik regelmatig gesteld krijg is: “Hoe is het zo gekomen?”

Dat weet ik tot op de dag van vandaag nog niet echt. Begin 2014 werd ik door de TV & Film productiemaatschappij  De Familie benaderd per mail. Ik kreeg een bericht van Mas van Putten, die o.a. als freelance researcher voor media producties werkt. Wat toen niet bekend was – en we nu uiteraard wel weten – is dat Mas de rechterhand van Michiel van Erp bleek te zijn. Voor alle mensen die Hollands Welvaren kennen: zij is degene die al die bijzondere en unieke mensen in Nederland opspoort, dus ere wie ere toekomt. Ik zeg bijzondere en unieke mensen omdat in deze tweede serie van Hollands Welvaren tot nu toe bijzondere persoonlijkheden in beeld zijn gebracht.

IMG_2050Ik leef op dit moment nog in de veronderstelling dat ik deze kenmerken niet bezit en een gewoon gemiddeld mens ben. Wat je ook mag vinden van deze persoonlijkheden; Michiel van Erp lijkt meester te zijn in het in beeld brengen van mensen, zonder enige vooronderstelling, zonder enige duiding, zonder enige meer of minder suggestieve veroordeling. Sinds ‘mijn’ laatste opnamedagen krijgt hij zowel in Nederland als in het buitenland, daar dan ook lovende kritieken voor, wat in mijn ogen terecht is.

Terug naar mij. Ik werd benaderd om deel te nemen aan Hollands Welvaren om als gepassioneerd ondernemer in beeld gebracht te worden. Elke aflevering heeft een thema en ik zou terechtkomen in de aflevering met het thema ‘Familie en ondernemen’. Naïef als ik ook kan zijn, dacht ik na enige navraag bij Mas zonder al te veel overdenking: “Oké, waarom niet?” In mijn praktijk Coach voor Kind en Gezin was ik immer zonder meer gepassioneerd bezig met ouders, kinderen, gezinnen.

Inmiddels was er echter ook meer, want kort voor het verschijnen van Hollands Welvaren in mijn leven, nam ik contact op met mijn collega Ingeborg Dijkstra om met haar mijn al veel langer bestaande ideeën  te bespreken om een organisatie als Familie Focus in de wereld te zetten. Ik wist duidelijk wat ik wilde, welk DNA deze organisatie moest krijgen, welke samenwerkingspartners onze kandidaten waren, wat ik in de startfase neer wilde zetten, welke expertisen ik wilde verbinden in deze organisatie, kortom de  ‘paraplu’ was redelijk duidelijk. Ingeborg en ik ‘kenden’ elkaar al iets langer en na enig wederzijds onderzoek en dialogen met betrekking tot de aard van de organisatie, besloten wij hier samen aan te gaan staan.

Met ook genoeg gevoel voor commercie gaf ik toestemming tot deelname aan Hollands Welvaren, onder de voorwaarde dat Familie Focus in beeld gebracht zou worden. Na een telefonisch interview met Ingeborg werd ik toegevoegd aan het lijstje ‘mogelijke kandidaten’. Ingeborg en ik waren al snel druk bezig met de ontwikkeling en bouw van Familie Focus, de kaders, onze missie en doelstellingen. Ergens in mei 2014 volgde het eerste ‘screeningsbezoek’ van Mas voor een interview en mobiele video-opnamen want, ja het is tenslotte televisie en ik moest wellicht interessant genoeg en ‘opname-waardig’ zijn.

_MG_7641Ingeborg en ik gingen ongestoord verder met ontwikkelen en bouwen van ons bedrijf. Kort na het bezoek van Mas volgde de mededeling dat ik inderdaad onderdeel zou gaan uitmaken van deze serie, die uitgezonden zou worden met ingang van februari 2015. Vanaf toen was de focus niet meer alleen op Angela en haar gezin, maar ook op Ingeborg en Familie Focus, op Familie Inzicht (een interventie voor gezinsbegeleiding die wij zonder meer wilden ontwikkelen en in beeld wilden brengen) en op Team Focus (het bedrijf van een van onze huidige samenwerkingspartners, waarmee wij dit samen doen).

Heel kort door de bocht gezegd, betekende dit dat het een en ander in de tiende versnelling gezet werd: de organisatie opzetten, versneld contact leggen met mogelijke partners, een veelomvattende website bouwen, de basis voor Familie Inzicht neerzetten, een gezin bereid vinden om ‘test-gezin’ te zijn voor de eerste ontwikkelfase, dat ook nog eens opgenomen wilde worden voor een nationaal televisieprogramma, om maar een paar zaken te noemen. Ik wil niet terugdenken aan het aantal werkuren van die maanden, maar wel aan wat gaandeweg steeds meer duidelijk werd: Ingeborg en ik hebben voornamelijk intuïtief voor elkaar gekozen en we blijken een ‘gouden duo’ te zijn, althans dat geloven wij graag.

Beiden hebben we nagenoeg gelijke voelhorens voor het DNA van mensen die vertegenwoordigen wat de meest basale grondvesten van Familie Focus zijn: openheid, kwetsbaarheid en kracht, vakkundigheid, respect en nieuwsgierigheid, de dialoog opzoekend en vernieuwend willen zijn, altijd op zoek naar persoonlijke ontwikkeling/groei, groeien door te doen en te ervaren, inventief zijn, terug willen kijken en vooruit kunnen leven; authentieke mensen met vooral ook een forse portie humor.

Het team van IMG_2313Familie Focus waar wij onderdeel van zijn, heeft dit DNA. Ondanks dit gelijke DNA zijn Ingeborg en ik erg verschillend als persoon, hebben wij zeer verschillende competenties wat ons op talloze vlakken complementair maakt en dat blijkt meer dan goed te werken. We weten niet alles, we kunnen niet alles, we maken fouten en nemen goede keuzes, we zijn gedreven, we volgen een pad, weten in grove lijnen hoe het loopt en exact waar het naar toe leidt, en dat bevalt prima!

Terug naar Hollands Welvaren. Kort gezegd betekende deelname aan het programma: een gezinsbegeleidingstraject weken vooraf starten, verschillende dagen televisieopnamen verspreid over vijf weken, 100 vragen van Michiel, microfoon aan je lijf, cameraman voor je neus, van locatie naar locatie, gesprekken buiten de opnamen, geen enkel draaiboek vooraf, het avontuur aangaan en zien wat er van komt, vreemden in je huis en in je leven, lunchen met een opnamecrew, werken met een gezin onder de neus van een camera, werken met een documentairemaker die ter plaatste bedenkt hoe iets opgenomen wordt of ter plekke beslist om toch iets anders te doen dan vooraf aangegeven: al met al was het een mooie ervaring, dat kan ik wel zeggen.

Het is interessant om mee te maken hoe deze vakman in staat is om in no time verbinding te maken met mensen op emotioneel niveau, hoe goed hij in staat is om veiligheid te creëren en een sfeer weet te realiseren waarin je je al heel snel niet meer bewust bent van een aanwezige cameraploeg waardoor een ieder gewoon kan zijn wie hij is. Een vakman die anderzijds het eindresultaat exact voor ogen heeft zonder het te kennen en met een team werkt waarin openheid, ruimte en respect als vanzelfsprekend aanwezig zijn. Hier vonden we onze overeenkomst ten tijde van de opnamen, want dat is wat hij wederkerig terug zag in onze wijze van werken met gezinnen, met ouders en kinderen, aldus van Erp.

IMG_2063Terugkijkend op deze tijd, is het verwonderlijk of misschien juist helemaal niet, dat de organisatie Familie Focus – ons team – net zo werkt. Zonder draaiboek, met zorg om en met elkaar, in veiligheid, vertrouwend op elkaar, het pad belopend waar obstakels als uitdaging worden gezien, inventief, complementair, op weg naar een mooi resultaat zonder het exact te kennen.

Het eindresultaat van de documentaire heb ik niet gezien en dat hoeft ook niet. Ik kan volledig vertrouwen op een integere weergave van Angela en Familie Focus, wetend dat slechts een fractie van dat wat opgenomen is, in beeld kan worden gebracht, dat er veel meer is dan men te zien krijgt en dat van Erp met zorg toeziet op de essentie in beeld brengen. In die wetenschap wacht Familie Focus, dus ook Ingeborg in nieuwsgierigheid af wat er getoond zal worden, wacht ik af wat het beeld van Michiel van Erp van mij is, wacht een uniek (test)gezin met jonge kinderen af wat er van hun te zien zal zijn en wachten vier jonge volwassenen af hoe het is om hun moeder, hun vader, hun gezin op nationale televisie te zien: een mooi avontuur met mooie mensen. Hoe het zo gekomen is? Het antwoord op deze vraag heeft Mas van Putten.

Je kunt de uitzending bekijken op 26 maart om 22.20 uur op NPO1. Wij wensen alle kijkers veel plezier!