Veel ouders vragen mij wat mijn mening is over televisie kijken voor kinderen. Tja… da’s altijd een instinker, immers het ‘goede’ antwoord bestaat niet. Bij deze mijn visie.

Televisiekijken is niet goed voor je lichamelijk ontwikkeling. Het maakt je passief en daagt je motorisch op geen enkele manier uit. Vooral voor kinderen onder de 7 jaar is bewegen dé manier om het leven te ontdekken. Onmisbaar voor hun zelfvertrouwen, ruimtelijk inzicht, lichaamsbewustzijn en het leren kennen van hun eigen grenzen en die van anderen. Door te kruipen leren kinderen wat boven en onder is. Door te rennen leren ze wat snelheid is. Door te stoeien leren ze dat zij soms de mindere zijn. Door te dansen leren ze hoeveel invloed muziek en beweging hebben op je gemoedstoestand. Kortom: door te bewegen leren kinderen zichzelf, anderen en de wereld kennen.

Televisiekijken draagt op geen enkele manier bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Ja, soms zijn er programma’s die het goede voorbeeld geven, zodat kinderen kunnen afkijken hoe je met anderen omgaat. Maar kijken naar een situatie of er direct bij betrokken zijn maakt een wereld van verschil. Sociale vaardigheden leer je in relatie tot anderen, via vallen en opstaan, via ruziën en goedmaken. Sociale vaardigheden leer je vooral door te imiteren van mensen waar je tegenop kijkt: je ouders, je juf en later je vriendjes. Bovendien reageren de personages op de televisie altijd vrij voorspelbaar: op een sorry van de een volgt acceptatie van de ander. In het echte leven is dat niet zo.

Televisiekijken draagt nauwelijks bij aan de cognitieve ontwikkeling. Zelfs educatieve programma’s blijken veel minder effectief dan ze impliceren te zijn (lees dit artikel).

Televisie kijken is killing voor de creatieve en fantasieontwikkeling. Immers alles wordt ‘voorgekauwd’ en er wordt niets aan de verbeelding overgelaten. Bovendien zijn de karakters in kinderprogramma’s gebaseerd op de volwassen-voorstelling van wat kinderen aanspreekt. Ik heb nog nooit een kindertekening gezien waarin een-grote-man-met-veel-te-dikke-billen-en-een-enorm-hoofd zich gedraagt als een kind (zoals Koning Koos in het Zandkasteel).

Televisiekijken helpt niet bij het ervaren van een ontspannen gevoel. Veel ouders zetten hun kind voor de tv wanneer het kind druk is en tot rust moet komen. En daar heb ik ook meestal de meeste discussie over. Van buiten wordt het kind rustig, sterker nog: het wordt lichamelijk passief, het enige dat beweegt zijn zijn ogen. Van binnen echter wordt het kind helemaal niet rustig; het scherm zuigt een kind energetisch leeg en het aantal visuele prikkels dat hij binnenkrijgt is zo groot dat zijn hoofd dit nauwelijks kan bijbenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die veel computeren en televisiekijken moeite kunnen krijgen met zich te concentreren op bijv. schooltaken. Met andere woorden: als een kind ‘druk’ is, dan moet hij bewegen en zijn hoofd rusten; een druk hoofd vraagt om lichaamsbeweging.

Betekent dat dan dat we kinderen maar geen televisie meer moeten laten kijken? Nee! Natuurlijk niet, we leven immers in 2014! Maar we moeten niet doen alsof het ‘goed’ is voor onze kinderen. We moeten onszelf niet voor de gek houden door te zeggen dat het geen kwaad kan. Het vraagt van ons dat we er bewust mee omgaan en onze kinderen leren hoe je televisie kijken kan integreren in je leven op een positieve manier. Mijn persoonlijke tips:
• zet de televisie alleen aan als je er ook daadwerkelijk naar kijkt (niet als achtergrond, tijdens het voorlezen, onder het eten of tijdens het spelen);
• 10 minuten per dag voor kinderen onder de 3 jaar;
• 30 minuten per dag voor kinderen tussen 3-7 jaar;
• maximaal 90 minuten per dag voor kinderen van 7 jaar en ouder;
• kijk met kinderen mee bij nieuwe programma’s;
• zoek een balans tussen ‘educatief’ (jeugdjournaal) en ‘leuk';
• kijk programma’s die passen in het wereldbeeld van het kind in die ontwikkelingsfase (bijv. geen vecht-tekenfilms voor kinderen onder de 7 jaar);
• vraag je kind voordat de televisie aangaat wat hij/zij wil kijken, kijk dus doelbewust;
• kijk liever van ‘dvd’ dan op televisie, een dvd-film houdt op, televisie gaat maar door en door en door en …..;
• heb je meerdere kinderen, leer ze dan eerst een programma te kijken voor de jongste, daarna mag de middelste iets kiezen en ten slotte de oudste. Zo beperk je de tijd voor de  jongste en zorg je dat hij niet meekijkt met de ‘oudere’ programma’s;
• geef zelf het goede voorbeeld.

En tenslotte nog dit: beeldschermen stralen blauw licht uit. Blauw licht (zoals ook daglicht) remt de aanmaak van melatonine. Het stofje in je lijf dat er voor zorgt dat je slaperig wordt. Televisie kijken voor het slapen gaan is dus onhandig; het maakt je kind wakker in plaats van soezig.