De navelstreng doorknippen. De eerste belangrijke daad van de vader als een baby geboren wordt. Een eenvoudige handeling. Maar iedere vader die het een keer gedaan heeft weet hoe het voelt. De taaie navelstreng geeft weerstand, je geeft meer druk op de schaar en dan, met een zacht scheurend geluid – gggwwioek – ben je er door heen. Je baby is gescheiden van je vrouw. Na 9 maanden zijn ze los van elkaar. En word je voor dit simpele gebaar gefeliciteerd door de verloskundige en de kraamhulp. Je lacht wat schaapachtig in de lens van de camera. Zo moeilijk was het nou ook weer niet.

Het doorknippen van de navelstreng is een mooi ritueel. Negen maanden groeide je baby dankzij de verbinding met je vrouw via de navelstreng. Nu is die verbinding verbroken en zal je baby zich op een andere manier moeten voeden. Ik deed het zelf pas de derde keer echt goed. Bij de geboorte van Thijn had de verloskundige de navelstreng al doorgeknipt en mocht ik voor de foto nog een keer. Ik liet me een schaar in de handen duwen en knipte, zonder er echt bij te zijn. Ook de tweede keer, bij Noek, ging het te snel en kan ik het knippen nauwelijks herinneren. Pas bij Roos was ik er met mijn volle aandacht bij en besefte ik echt dat ik Roos en Wendy van elkaar scheidde. Nog mooier was dat ik die keer ook zelf de navelstreng af bond met een navelveter. Maar daarover een andere keer meer…

Na het doorknippen van de navelstreng, hoef je als vader niet zo heel veel te doen. Je vrouw zal ook in deze eerste fase van het leven van je kind daar de meest aangewezen persoon voor zijn. Hormonen in zowel haar lijf als dat van de baby zorgen voor een onmiddellijke veilige omgeving waarin voeding en hechting geregeld zijn.

Jouw rol is hierin niet het geven van de fles. Jij zorgt voor een veilige omgeving voor je vrouw en kind waarin die voeding en hechting plaats kan vinden. Ik vond het heerlijk om na de geboorte van Roos eindeloos boterhammen met pindakaas te smeren, peren te schillen en thee te zetten voor Wendy. Zij voedde Roos, liet haar tegen zich aan in slaap vallen. Ik bracht Thijn naar school, deed boodschappen met Noek en liet Wendy haar gang gaan met Roos.

Een pasgeboren baby heeft zijn vader niet zo hard nodig. Een baby heeft behoefte aan voeding, slaap, warmte en liefde. Al die dingen worden op gang gebracht met het hormoon oxytocine en dat is overvloedig aanwezig bij je vrouw. Laat de natuur het maar regelen. Jij kunt je concentreren op andere dingen. Zoals zorgen voor je vrouw – of zorgen dat er voor haar gezorgd wordt. Jouw tijd komt nog wel.

Want er zijn in het leven van je kind regelmatig momenten dat je opnieuw de navelstreng – figuurlijk – door zult moeten knippen. De moeder is er in eerste instantie op gericht is om een veilige omgeving te creëren voor jullie kind. Jouw rol is het om het kind vanuit die veilige wereld de buitenwereld in te begeleiden. Je knipt de navelstreng tussen je vrouw en je kind door als je je kind leert fietsen. Of als je hem of haar voor het eerst naar school brengt. Weg vanuit de veilige omgeving van de moeder. Op naar een nieuwe omgeving, waar het zich toe moet verhouden. Spannend en groot, maar ook leuk en avontuurlijk.

Mannelijke energie is krachtig en naar buiten gericht. Die energie heeft je kind nodig om met vertrouwen de buitenwereld in te gaan. Dat is spannend. Je kind zal soms liever bij je vrouw blijven, veilig en bekend. Jij bent de poort naar de buitenwereld. En als je je kind laat weten dat je achter hem staat, vol vertrouwen en met liefde, maar ook met duidelijkheid en daadkracht, dan zal die buitenwereld minder bedreigend zijn. En zal hij het avontuur er van in gaan zien.

Dat doorknippen is soms iets kleins, soms groter. Soms moet het abrupt, soms dan het langer duren. Bij een pasgeboren baby is het voor de baby fijner om de navelstreng pas door te knippen als hij is uitgeklopt. Wanneer de baby de bloedsomloop tussen zich en de moeder heeft gestopt en er geen bloed meer doorheen gepompt wordt. De navelstreng heeft dan haar functie heeft verloren.

Zo kun je het later ook doen. Kijk goed naar je kind. Luister goed naar je kind. Als het totaal geen interesse heeft in leren fietsen, zul je nog even moeten wachten. Maar sta klaar met je schaar als je voelt dat het goede moment is aangebroken. Jij vangt hem op als hij valt en moedigt hem aan als hij het even niet meer ziet zitten. En je laat hem met zijn bebloede knieën troosten door je vrouw. Zij biedt de veiligheid van thuis, jij de buitenwereld.

Je hoeft niet hetzelfde te kunnen of te bieden. Concurreren met je vrouw is zonde van je energie. Pak je eigen rol en vervul die met verve. Schaar en pleisters paraat houden!


Iedere man wil een aanwezige en betrokken vader zijn. Een vader op wie je kunt bouwen en met wie je kunt spelen? Maar dat is niet altijd eenvoudig. Zeker niet omdat naast je kinderen ook je partner, je werk en allerlei andere zaken om aandacht vragen.In het inspirerende e-book ‘Hoe word je de vader die je wilt zijn? Van overleven naar sprankelen in 5 praktische stappen’ van Jeroen – De Praktijkvader – de Jong leer je hoe je dit wél voor elkaar krijgt. Geïnspireerd door het boek ‘Daantje de wereldkampioen’ van Road Dahl, beschrijft Jeroen welke 5 stappen je moet nemen om de sprankelende vader te worden die je je kinderen gunt. Duidelijk en erg praktisch.

Meer dan 1000 vaders hebben het e-book gelezen en toegepast en ze zijn enthousiast:

‘Feest der herkenning. Mooi geschreven, bruikbare tips. Ik hoop dat zoveel mogelijk vaders dit lezen.’ Marius van Regteren, vader van 4 en oprichter van Vitaldaddy.

Haal het gratis e-book op www.praktijkvader.nl/gratis-e-book En ga vandaag nog aan de slag!