Woordenboekuitgever Van Dale organiseert elk jaar de verkiezing van het ‘Woord van het Jaar’. De woorden die dit jaar kans maken op de titel zijn: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat.

Het maakt mij niet zoveel uit welk woord wint, maar wat ik wel interessant vind, is dat de woorden natuurlijk niet voor niks in de top tien van 2014 staan. Want zoals de hoofdredacteur van Van Dale en oprichter van de Taalbank, Ton den Boon, terecht zegt: ”Taal is een vergrootglas om naar de werkelijkheid te kijken. Woorden zijn een afspiegeling van de tijd waarin we leven.”

Kijkend naar de woorden in de lijst, constateer ik dat er vooral woorden met een negatieve lading de top tien gehaald hebben. Het lijken woorden te zijn die gaan over de vervelende gebeurtenissen van 2014, terwijl er in 2014 ook genoeg mooie dingen gebeurd zijn. Of leven we in een tijd waarin deze negatieve woorden weerspiegelen hoe negatief we naar de wereld kijken. Nee toch? Of wel?

De ‘Sapir-Whorf hypothese‘ stelde ruim vijftig jaar geleden al dat denken taal vereist en dat taal de waarneming en het denken beïnvloedt of zelfs bepaalt. Ik ben geen taalkundige en heb zelf nog nooit linguïstisch onderzoek gedaan, maar ik weet wel hoe bij mij mijn woorden en gedachten elkaar beïnvloeden.

Aan negatieve woorden liggen negatieve gedachten ten grondslag. De uitdaging is dus om negatieve gedachten door positieve gedachten te vervangen. Ik heb wel eens gelezen dat positieve gedachten ervoor zorgen dat er serotonine  en endorfine vrijkomen in je lichaam, waardoor je je bijvoorbeeld ontspannen en gelukkig voelt. Het is mede daarom van belang dat we ons bewust worden van de gedachten die we hebben en de woorden die we, vaak juist heel onbewust, gebruiken.Het is niet zo eenvoudig, maar ik heb gemerkt, dat ik me direct energieker, zelfverzekerder en positiever voelde als het me wèl lukte.

Kijkend naar het afgelopen jaar en de start van ons nieuwe bedrijf Familie Focus, maak ik graag mijn eigen lijstje ‘woorden van het jaar’. Dit zijn ze in willekeurige volgorde: verbinden, ontwikkelen, ervaringen, balans en mogelijkheden.

Daar zitten geen nieuwe woorden bij, zoals bij de ‘Woorden van het Jaar 2014′, maar voor mij zijn het mooie woorden, waar ik energie van krijg. Ik daag je uit je eigen lijstje van woorden van 2014 te maken, die voor jou weerspiegelen hoe 2014 is geweest. En waarom maak je er niet meteen een lijstje met ‘gewenste’ woorden voor 2015 bij? Op die manier geef je meteen richting aan het nieuwe jaar, want als je in gedachten en in woorden kunt bedenken en uitspreken wat jij wilt voor 2015 is de kans namelijk groot dat het lukt!